Şuan Yelkenci.org Arşiv Sayfasındasınız!
Yelkenci.org ana sayfasına geçiş yapmak için tıklayın...

Yelken Sporu

Temel Yelken Yarış Kuralları

Yelkencilik Kurallarının kolay anlaşılabilir, en temel olanlarını ve açıklamalı olarak burada bulacaksınız.

09 Aralık 2017

Seyirler

Rüzgarın yelkene ana yönlerden geliş açılarına göre ''seyir'' terimi üretilmiştir.Yelkencilikte en genel olarak üç tip seyir vardır

26 Kasım 2010

Halatlar

İster motor olsun, ister yelkenli, denizde gezen yatlarda en çok kullanılan mazemelerin başında halat gelir.

05 Mayıs 2003

En Çok Kullanılan Gemicilik Terimleri

Gemicilikte en çok kullanılan terimler şöyle sıralanır; Omurga, Posta , Güverte, Karina, Draft ( Draught ), Sintine, Alabanda, Loça, Mapa, Neta, Alesta, Mayna, Avara...

21 Aralık 2001

Harita Üzerinde Dip Ve Kıyı Özelliklerinin Gösterilmesi

Bir haritaya bakıldığında kıyı veya bölgenin genel Sekli yanında birçok kısaltma ve semboller göze çarpar. İşte haritanın okunması demek bu işaretlerin ve kısaltmaların ne anlama geldiğinin anlaSılıp yorumlanması demektir. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir.

12 Mart 2001

Ses ve Işık İşaretleri

Tekneler hareketlerini anlatabilmek için ses ve ışık işaretlerinide kullanmaktalardır.

20 Şubat 2001

Seyir Fenerleri

Seyir fenerleri

20 Şubat 2001

Mevki Koyabilme

Her zaman söylediğimiz gibi denizde seyir yapabilmek için büyüklü küçüklü teknelerin seyrettikleri yerlere ait haritaları beraberlerinde bulundurmaları çok doğru olur. Çünkü denizde her zaman neredeyim sorusunun cevabını vermek yaşamsal önem taşır.

26 Ocak 2001

Yelkenli İle Yanaşmak ve Kalkmak

Deneyiminiz yoksa değil yelkenli bir tekne ile motorlu bir tekne ile bile bir yere yanaşıp kalkmak kolay değildir. Bir de rüzgâr ve akıntı varsa iş daha da zor olacaktır.

25 Ocak 2001

Tekne Kullanmak

Bir amatör denizciye 50 gros tonilatoya kadar tekne kullanam yetkisi verildiğine göre amatör denizci ister makineli olsun, isterse yelkenli olsun kumanda ettiği tekneyi onun güvenli bir şekilde çok iyi kullanabilmesi için bilmek zorundadır.

25 Ocak 2001

Yat Sigortası Poliçe Bilgileri

Yatınızın gövdesi, makineleri, servis botları ve yatınız ile birlikte alınıp satılması mutad olan donanım ve ekipmanı sigortanız açısından yat kapsamı girer.

25 Ocak 2001

Harita Bilgisi

Harita bilgileri içinde denile bilir ki en başta, haritaların kenarlarında verilmiş bulunan enlem ve boylamlar gelir. Haritanın yukarısında ve aşağısında boylamlar ölçülürken, iki yanında enlemler ve boylamlar ölçülür.

25 Ocak 2001

Çatışmayı Önleme

Sancak tarafımızda seyreden bir geminin kırmızı ışığını ,yani iskele bordasını görüyorsak, yol hakkı onundur. Rotasından çıkmanız gerekir.

19 Ocak 2001

Liman Belgeleri ve İşlemleri

Ülkemizin

19 Ocak 2001

Radyo İstasyonları

Ege ve akdeniz'deki

05 Ocak 2001

Yönler ve Rüzgarlar

Rüzgârlar geldiği yöne göre isimlendirilir. Örnek olarak, pusulaya göre kuzeyden güneye doğru esen rüzgâra kuzey rüzgârı denir. Ancak yazılırken kısaltması kullanılır ve kısaltmasında da İngilizce isimlerinin baş harfleri kullanılır.

05 Ocak 2001

Fenerler

05 Ocak 2001

Sancak ve Flamalar

Yelkenle olsun, olmasın, denizde yapılan tüm yolculuklarda Haberleşme büyük önem taşır. Hem seyir edenlerin güvenliği açısından, hem de çevredeki teknelerin güvenliği açısından, seyreden tüm teknelerin birbirleriyle her durumda haberleşmeye açık olmaları ve bunun anlaşılır ve açık bir dille yapılması gereklidir.

05 Ocak 2001

Yelken Kısımları

Bir yelkenin güverteye yakın kısmı alt yaka yada altabaşo yakasıdır. Yelkenin sırı, üçgenin uzun kenarına güngörmez yada kıç gradin yakası denir.

05 Ocak 2001

Yelken Türleri

Cat teknelerde yalnızca bir ana yelken vardır. Şalupa teknenin ise en az iki yelkeni, ana yelken ve ön yelkeni bazende balon yelkeni olur.

05 Ocak 2001
StatCounter