Şuan Yelkenci.org Arşiv Sayfasındasınız!
Yelkenci.org ana sayfasına geçiş yapmak için tıklayın...

IRAZ TEKNESİNDE START ANI
19 Ocak 2001, 18:37 5

IRAZ TEKNESİNDE START ANI

Saat 12:00 civarında marinadan ayrıldık. Mendirekten çıkınca bizi yaklaşık 26 mille esen bir havada ve bir metreyi aşan dalga yüksekliğinin içinde bulduk.

Marina'da yapılan görev dağılımına göre Can Polat kaptan olarak dümende ve tekne yönetiminde olacaktı. Ben Ayhan Olgun ana yelken ve piyano kontrollerini aldim. Mustafa Özguven, Cüneyt Filyos ve Alper Karakullukçu Genoa kontrolünde olacak; Mezahim Doğan ise starta kadar saate bilgisi verecek Daha sonra ana direk dibi ve pruvada görev yapacaktı.

12:05'te ana yelken bastık ve Samandıra civarında ısınma turlarına başladık. Bu aşamada fazla süratlenmediğimiz için dalgaları sadece çok şiddetli hissetmiyorduk. 12:20 Birinci düdük duyuldu. Son kontrolleri yaptık. Görev yerlerimizde bekliyoruz. Sadece ana yelken ile tekne 4-5 knot civarında hiza çıkıyor. 12:25 İkinci düdük sesi ile hepimizde adrenalin yükselmeye başladi. Çıkış sancak kontra yapmaya karar verdik. Samandıraya yaklaşmaya başladık. Mezaim bey her yarım dakikada uyarıyor. Meltem teknesinin rüzgara göre uzun yönü iskele kontrayı seçmişti karşımızdan bize doğru geliyor. 12:29:30 Samandıranın çok yakınındayız. Rüzgar şiddetleniyor. Dalgalar daha kuvvetli gelmeye başladı. 12:29:50 Son on saniyeye girdik. Geri sayım başladı. Duygu karmaşası müthiş. Yanlış çıkış yapmamak için kaptan dümende tetikte. Hızımızı 4 knot civarında tutuyoruz.

ON...

Samandıra tam sağımızda. Ana yelkeni bir boşluyor bir topluyorum. Kaptan da hız ve durumumuza gore bir rüzgar altına bir rüzgâr üstüne tekneyi gezdiriyor. Hızımız düşmemeli. Ama çokta hızlanmamalıyız. Genoa basıldı ama kasılmadı.

DOKUZ...

Meltem yaklaşık 20 metre önümüzde iskelemizde yaklaşıyor. Bir yan dalga aldık. Hızımızı kontrol altında tutmaya çalışıyoruz.

SEKİZ...

Genoa yarım kasıldı. Son saniyelerin içindeyiz. Önümüzde start hattı yakını dolu. Herkes hem yanlış çıkış yapmamaya hem de geride kalmamaya çalışıyor.

YEDİ...

Üç teknenin start hattının çok yakınında olduğunu farkediyoruz.

ALTI...

Tekneyi hafifçe orsalatıp hızını biraz daha düşürdük.

BEŞ...

Pruvadan pruvaya Meltem ile aramızda yaklaşık 8-10 metre var. Hızla yaklaşıyoruz.

DÖRT...

"Yelkenleri tam basınnnn".

Kaptanın emri geldi adrenalini iyice arttırıyor. Islanıp kayganlaşmış teknenin içinde çılgınlar gibi vinç kollarına asılıyoruz. Yelkenler direniyor. Iskota arabasından gacırtılar geliyor. Dalgaların üzerinden sahlanıyoruz.

ÜÇ...

Kaptanın gözü bir rüzgâr gülünde, bir artık nerede ise yanımızdaki Meltem'de pür dikkat. Bir teknenin yanlış çıkış yaptığını gördük.

İKİ...

"Daha hızlı daha hızlı". Artik start anındayız tekneyi orsaya hazırlamak için vinçlerle çılgınlar gibi boğuşuyoruz. Rüzgâr hiçte kolaylık göstermiyor. Genoa'ya tam form verildi. Yavaşça orsalamaya başladık.

BİR...

Meltem iskelemizden beş metre açıktan geçiyor. Start'a almaya hazırız. Start hattı ile her halde aramızda bir kaç metre var.

SIFIR...

DÜÜÜTTT! Şimdiiii. Tekneyi orsaya daldı. İlk dalgayı göğüsledik. Son gücümüzle vinçlere asılıyoruz. Saaapppp...bir dalganın yarısı üstümüzden geçti. Yaklaşık otuz saniye sonra orsa seyri için tüm yelkenlerimizin trimleri tamamdı. Herkes üst üste rüzgâr üstüne yığıldı. Start hattını geçerken rüzgâr 30 knot ile esiyordu. Vinçlerle bu kısa süredeki bu boğuşmanın boğazımı kuruttuğunu hissettim. Dalgalarla dans baslamıştı kah dalgaların üstünde kah içinde nefis bir orsa seyri yapıyorduk. Tekne 26 derece yatmış suları yarıyordu. Bu dalgalarla ve rüzgârla dans yaklaşık iki buçuk saat sürdü. 32 knot rüzgar gördük. İstediğimiz halde ana yelkene camadan vuramadık. Sadece genoaya zaman zaman camadan vurduk. Hızımızın 10.5 knot'a çıktığı zaman oldu. Çıkış ardından uzun bir orsa seyrine başlayınca. Havuzluğu su şişelerini çıkardım. "Su içen var mı?" diye sorduğumda "hay gözünden öpeyim", "Allah razı olsun" diye tepkiler alınca herkesin bu duygu seli esnasında boğazının kuruduğunu anladım. Yanlız değildim. Harika bir çıkış yapmıştık. Kaptan hem heyecanlı hem mutlu idi. Bu mutluluğumuz iki buçuk saat sürdü.

İkinci olarak finish hattını geçtik. Harika bir gün harika bir deneyimdi.
Teşekkürler BIYC,
Teşekkürler Bodrum,
Teşekkürler AYK,
Teşekkürler IRAZ Takımı.


Ayhan Olgun


Hedef Dışı Av Sorununa Çözüm Aranıyor

20 Temmuz 2018

Akdeniz'de hedef dışı avcılığın boyutlarını anlamak ve azaltma çalışmalarını test edebilmek için DEKAMER, Doğa Derneği, WWF Türkiye ve TÜDAV işbirliğinde çalışmalar yürütülecek.

Halatlar

05 Mayıs 2003

İster motor olsun, ister yelkenli, denizde gezen yatlarda en çok kullanılan mazemelerin başında halat gelir.

Milsar Radarı Karadeniz'de Mayın Avında

15 Nisan 2022

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen sentetik açıklık ve hareketli hedef tespit radarı (SAR/MTI) MİLSAR, deniz yüzeyindeki geniş alanları tarayarak detay görüntü alıyor, serseri mayınların gerçek zamanlı tespit edilebilmesini sağlıyor.

StatCounter