Akdeniz İçin Denizanası Uyarısı
Doğu Akdeniz kıyılarında son yıllarda Şubat-Mart aylarında göçmen denizanası Rhopilema nomadica aşırı artışları görülmektedir. İskenderun, Mersin ve Antalya Körfezi'nden balıkçı ve denizcilerden birçok ihbar kaydedilmiştir.
Göçmen denizanası Rhopilema nomadica 1970’lerin sonunda Süveyş Kanalı’ndan Akdeniz’e girmiş ve Akdeniz’in orta ve batı bölgelerinde hızla yayılmıştır. Bu tür İsrail, Mısır, Türkiye, Lübnan, Kıbrıs, Yunanistan, Malta, Tunus ve İtalya’dan bildirilmiştir. Doğu Akdeniz kıyılarında istisnai şekilde bu yıl Şubat ayında denizanası artışı görülmüştür.
Yakıcı kapsüllerinin olması nedeniyle bu türle temas edildiğinde yangı, kaşıntı, deride kızarıklık ve su toplama gibi klinik etkiler görülebilmektedir.
“Yüzücülerin, dalgıçların ve amatör ve profesyonel balıkçıların dikkatli olmaları ve denizanasıyla temastan kaçınmaları gerekir. Ayrıca alerjik bünyelerde daha ciddi klinik vakalar görülebilir. Özellikle küçük çocukların kıyılara vurmuş denizanalarına elle temas etmemeleri, temas etmişlerse, ellerini vücutlarına ve gözlerine sürmemeleri gerekir. Denizanalarında bulunan yakıcı kapsül hücreleri, deriyle teması sonucunda patlar ve yanma ve kaşıntı başlatır. Kaşıntı daha sonra yerini acıya ve kızarıklığa bırakır. Tatlı su kapsüllerin daha hızlı patlayıp deriye nüfus etmesine neden olur, bu nedenle sadece tuzlu su, amonyak veya sirke ile temas eden bölgenin yıkanması tavsiye edilir. Ciddi yaralanmalarda doktora başvurmak gerekir.”
Kaynak Tüdav