Şuan Yelkenci.org Arşiv Sayfasındasınız!
Yelkenci.org ana sayfasına geçiş yapmak için tıklayın...

Ankara adının  gemi çapasından gelmiş olabileceğini biliyormuydunuz?
08 Nisan 2004, 20:06 5

Ankara adının gemi çapasından gelmiş olabileceğini biliyormuydunuz?

Önce, Ankara adının "Anker" yani "Gemi Çapası"ndan geldiği söylenir ve denir ki:

Ankara ve çevresinin tarihi, zamanımızdan üç bin yıl ötelere, tarih öncesi çağlara kadar uzanır. Hititler, Frigler, Galat'lar, Bizans'lılar, en sonunda da Selçuklu ve Osmanlı Türkleriyle Ankara, devir devir yüzyılları kucaklar. Ama, Ankara'yı Ankara yapan, onu bugünkü ününe kavuşturan Atatürk olmuştur. Ankara, Cumhuriyetten sonra bir "Atatürk kenti" dir.

Ankara adı üzerine söylenen efsane ve hikâyeler diziye gelmez, bitmez tükenmez.

Önce, Ankara adının "Anker" yani "Gemi Çapası"ndan geldiği söylenir ve denir ki:

Bir zamanların bu bölgeye hâkim Frigya Kralı Midas'a rüyasında ilâhî bir ses: "- Durma, kalk! Topraklarında bir gemi çapası ara! Onu bulduğun yerde bir şehir kur! Bu şehir sana mutluluk getirecek!" diye seslenir. Sevinçle uyanan Midas, ülkesinin her tarafına adamlar salar, gemi çapasını aramalarını emreder, sonunda, bir gün Ankara Kalesi'nin bulunduğu tepelerde çapayı buldurtur, kısa zamanda burada bir şehir kurarak, adını "Anker" yada "Ankira" kor. Gemi çapası, uzun yıllar bu şehrin tapınağında saklanır.

Bir başka söylentiye göre, bu bölgeye hâkim olan Galatlar, bir ara güneyde Akdeniz'e kadar uzanmış ve Mısır donanması ile büyük bir savaşa girerek, parlak bir zafer kazanmışlar. Bu zaferin sembolü olarak da, gemilerin çapalarını sökerek alıp getirmiş, tapınaklarına yerleştirmişler. Bu olaydan sonra, çapaları ile dolu tapınakların bulunduğu bu şehre çapa şehri anlamına gelen "Angora" yada "Ankerium" demişler.

Bir başka efsanede de, Tûfan'da Nuhun Gemisi'nin bir ara burada demirlediği ve çapasının buraya düştüğü, sonradan bulunan çapanın yerine, Ankara'nın kurulduğu söylenir.

Gerçekten Roma devrinde Ankara ve çevresinde basılan paralar ve madalyonlar üzerinde, Ankara'yı temsil eden gemi çapası resimleri görülür. Bu resimlerle efsaneler arasında bir ilişki var mı, yok mu kesin olarak bilinmiyor.

Türkiye Yelken Federasyonu 2022 Yıldızlar Kupası TECHNO 293 – IQ FOIL Yarışları Tamamlandı.

09 Mart 2022

Türkiye Yelken Federasyonu'nun 2022 yılı Faaliyet Programı'nda yer alan TYF 2022 Yıldızlar Kupası TECHNO 293 ? IQ FOIL Yarışları Göztepe Yelken Gençlik ve Spor Kulübü ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Su Altında 17 İşaretten Oluşan Yeni Bir Dil Geliştirildi

11 Mart 2021

Su altı arkeologları, su altındaki eserlerle ilgili kendi aralarında anlaşabilmek için 17 işaretten oluşan 'dil' geliştirdi. Çalışmalarda belirlenen amforalar, bakır kaplar, gemi batıkları gibi 17 eser ve kalıntıyı, dalış yapan ekip birbirine işaretle anlatacak. Mısır, Türkiye ve Polonya'nın katkı sağladığı bu çalışmada belirlenen işaretler ise Akdeniz Üniversitesi tarafından hazırlandı.

StatCounter