Şuan Yelkenci.org Arşiv Sayfasındasınız!
Yelkenci.org ana sayfasına geçiş yapmak için tıklayın...

İnmarsat Uydu Haberleşme Sistemi
13 Ağustos 2001, 10:50 5

İnmarsat Uydu Haberleşme Sistemi

MOBIL HABERLESMESI

Okyanus ve denizlerdeki gemilerin, karadaki ve havadaki araçlarin haberlesmesini saglamak üzere Türkiye 1987 yilinda INMARSAT organizasyonuna üye olarak mobil haberlesme servisi vermeye baslamistir. Sirketimizce INMARSAT-A standardinda servis vermek üzere ATA-1 ve ATA-2 kiyi yer istasyonlari kurulmuS, 1993 yilinda bu istasyonlar üzerinden INMARSAT-C standardinda servis verilmeye baslanmistir. 1992 yilinda bir Amerikan haberlesme sirketi olan COMSAT tarafindan, Amerika'nin cografi konumu nedeniyle ulasamadigi Hint Okyanusu bölgesi ile haberlesmesini saglamak amaciyla ATA-2 istasyonundan çikis yapacak Sekilde,INMARSAT-A standardinda çalisan ANATOLIA sistemi kurulmus ve isletmeye alinmistir.

ATA-1, INMARSAT uydulari kapsama alanlarindan Atlantik Okyanusu Dogu Bölgesi, ATA-2 ise Hint Okyanusu bölgesinde hizmet vererek Amerika kitasindan Japonya'ya kadar olan alandaki kullanicilara Türkiye üzerinden haberlesme imkani vermektedir. Ulasilamayan Atlantik Okyanusu Bati ve Pasifik Okyanusu bölgeleri içerisinde haberlesmek isteyen kullanicilari magdur birakmamak için,yapilan anlasma ile bu bölgelerde haberlesme, Hollanda'da bulunan Burum kiyi yer istasyonu üzerinden yapilmaktadir.Ayni Sekilde Türk Telekom'a kayitli INMARSAT M/B standardlarindaki terminaller için Hollanda Telekom idaresi ile bir anlasma yapilmistir.

Okyanuslarda seyir halinde bulunan kullanicilar INMARSAT servisleri üzerindennormal bir telefon/telex abonesini veya yine okyanustaki diger bir gemiyi INMARSAT terminalini kullanarak arayabilmektedir.Karadan INMARSAT A ve INMARSATC terminaline dogru aramalar ise ticari bir telex, telefon ve fax kullanilarak yapilabilir.

Inmarsat Terminali Nasil Servise Verilir?

ATA yer istasyonlari üzerinden verilen INMARSAT servislerinden faydalanmak isteyen bir kullanici öncelikle ihtiyacina uygun standartta bir terminal edinir.Terminal ile birlikte kendisine verilen formu doldurarak Türk Telekomünikasyon A.S.Genel Müdürlügü Uydu HaberleSme Dairesi Baskanligi'na basvuruda bulunur. Basvurular degerlendirilerek terminallere numara verilir ve INMARSAT organizasyonuna bildirilir. INMARSAT, numaralari veri tabanina kaydeder ve adi verilen ünitemiz, kullaniciyi arayarakterminal numarasini bildirir. Bu iSlemlerden sonra terminalin servise uygunlugunun tespiti amaciyla "commissioning testi" adi verilen performans testleri yapilir.INMARSAT-A terminali için commissioning testi ATA yer istasyonu tarafindan terminalle karsilikli çalisarak yapilir. INMARSAT-C terminalinin testi ise INMARSAT tarafindan terminal açildiginda otomatik olarak gerçeklestirilir. Testleri tamamlanan terminaller ATA'nin sagladigi INMARSAT servislerini kullanmaya baslayabilirler.

Inmarsat Uydu Haberlesme Sistemi

Sistem 4 ana birimden olusur. - Network Kontrol Merkezi (NCC)
- Uydu ve Network Kontrol Istasyonlari(NCS)
- Kiyi Yer Istasyonlari (LES)
- Mobil Yer Istasyonlari (MES)

Inmarsat uydulari 4 okyanus bölgesinde çalisir. Pasifik, Hint, Atlantik Dogu ve Atlantik Bati. Her okyanus bölgesinde bir NCS, LES ve MES'ler arasindaki haberlesme trafigini kontrol eder. Inmarsat sisteminin genel koordinasyonunu, Londra'da bulunan INMARSAT Genel Merkezi bünyesinde kurulu, Network Kontrol Merkezi (NCC) yapar.
* ATA INMARSAT C sistemi sakla-gönder teknigi ile servis verir.
* Terminal veya ticari telex çikisli mesajlar önce ATA LES'te hafizaya kaydedilir daha sonra istenilen adrese gönderilir.
* Terminalden gönderilen mesajin adrese ulasip ulasmadigi otomatik olarak terminale bildirilir.
* 156 servisi kullanilarak göndermenin yerine varma kontrolü yapilabilir.
* Inmarsat A sistemi üzerinden telex aramalari karsilikli olarak gerçeklestirilir.

Distress Acil Durum Aramalari

Okyanuslarda seyir halinde bulunan kullanicilar hayati tehlike durumunda terminal üzerinden distress mesaji göndererek yardim isteme imkanina sahiptir. Kullanici tarafindan gönderilen distress mesaji yer istasyonu üzerinden öncelikli mesaj olarak Ulastirma Bakanligi Denizcilik Müstesarligi bünyesinde bulunan Kurtarma Kontrol Merkezi'ne yönlendirilir. Bu merkez tarafindan alinan acil mesaj,ilgili Deniz Birimine ve Sahil Güvenlik Komutanligi'na iletilerek gerekli müdahale ve yardimlarin yapilmasi saglanir.

NİSAN AYI YARIŞ TAKVİMİ

05 Nisan 2022

Sabit Salmalı Teknelerin Yarış Programı

StatCounter