Yazar Hakkında
Haftasonu Rotası Gökçeada
En batı noktamız. Eski adı İmroz.
İstanbul’dan üçyüzyirmi kilometrelik bir yolculukla Gökçeada feribotlarının kalktığı, Kabatepe'ye ulaşıyorsunuz.
Deniz yolculuğu, yaklaşık bir buçuk saat sürmek de. Yazın yoğun zamanlarda feribota binmek için, uzun bekleme süreleri olduğunu söylüyorlar. Biz eylül ayının son haftasını tercih ettiğimiz için hiç sıra beklemeden feribotumuza bindik. Gestaş sayfasından feribot saatlerine bakarak yolculuğunuzu planlayabilirsiniz.
Adanın içinde, belediye otobüsleriyle ulaşım sağlanabiliyor. Ulaşım rahatlığı sebebiyle arabanızla gitmeniz daha iyi olur. Genelde ada içinde mesafeler yarım saat civarı.
Biz adanın daha hareketli konumunda olduğunu düşündüğümüz, Kaleköy’de kalmayı tercih ettik. Feribot iskelesinden onbeş dakika uzaklık da.
Adada lüks konaklama beklemeyin. Birçok butik otel ve pansiyon tarzı konaklama imkanları mevcut. Tepeköy, Zeytinli Köy ve Bademlide kalmak için düşünülebilir. Bu yerleşim yerleri eski rum köyleri. Parke taşlı daracık yollar, köy meydanı ve kilise ortak noktaları. Günümüzde azda olsa yaşayan rumlar var. Çoğu, kışları Yunanistan’a gidip yazları geri geliyorlar. Etrafta rumca konuşan ve yunan plakalı araçlar görebilirsiniz.
Sörf ve kiteboard dan hoşlanıyorsanız Aydıncık Plajı'na yakın yerlerdede konaklayabilirsiniz. Aydıncık Plajı'nın diğer adı Kefaloz Plajı. Altın rengi özel bir kumsala sahip. Alaçatı'nın son dönemdeki yapılaşmasından sonra sörfçülerin yeni uğrak yeri olmuş. Hatta ünü Bulgaristan'a kadar yayılmış. Biz giderken feribotta Bulgar plakalı bir çok araç vardı.
Kefalos Plajına giderseniz Tuz Gölü'ne de uğramayı unutmayın.
Adanın birçok yerinde denize girilebilir. Ama plajlar tesis yönünden zayıf. Belkide bu yüzden doğa ve deniz harikaydı. Adada plaj seçerken, rüzgarın yönüne göre plaj seçmeye dikkat edin. Bizim hoşumuza giden plajlar; Kefaloz Plajı, Yıldız Koyu ve Laz Koyu. Bunların haricinde Gizli Liman'da tavsiyeler arasındaydı. Kaldığımız iki gün boyunca biz Laz koyunu tercih ettik. Plajda şemsiye ve şezlong kiralayabiliyorsunuz. Plajın arkasında ufak bir lokanta var. Bir şeyler yemek ve içmek mümkün.
Kefaloz Plajı
Laz Koyu
Yıldız Koyu
Ada gastronomi yönünden bir hayli zengin. Deniz ürünleri her zaman mevcut ve taze. Yol kenarları ve evlerin aralarında keçi ve koyun çıkması çok olağan. Oğlak zamanı adaya özel gastromi gezileri oluyormuş.
Biz ilk akşam otelimize yakın olduğu için Kaleköy Elenide yedik. Daha sonraki günlerde yine kale köyde bulunan İmroz Poseidon, Zeytinli köydeki Son Vapur ve bir öğlen de zeytinliköy girişinde keçide yemek yedik.
Seyahatinize başlamadan rezervasyon yaptırmayı sakın unutmayın. Yer bulmanız gerçekten çok zor. İmroz Poseidon dan, Sema Direk adası manzaralı güneşi batırmadan da dönmeyin.
İstanbul’a uzak gibi gözüken ama yeni yapılan yollar sayesinde, artık yakın olan bu adaya bir hafta sonu kaçamağı yapmayı unutmayın.
Yeni Gezi yazılarında görüşmek üzere...
Ömer BUMEDİAN
Fotoğraflar: Ömer BUMEDİAN © Copyright